You are here

KCI Konecranes: Nybeställning på RTG-kranar från USA

Port of Houston Authority i Texas, USA, beställde ytterligare fem Konecranes gummihjulsportalkranar (RTG-kranar) av Konecranes VLC. Beställningen erhölls i slutet av juni och är värd ca USD 7 miljoner. Kranarna levereras under första kvartalet år 2004.

Vid hamnen i Houston, som är en av Amerikas främsta containerterminaler, finns nu 10 st. Konecranes RTG-kranar som togs i bruk förra våren. År 2002, var ett nytt rekordår för hamnens Barbours Cut terminal som hanterade sammanlagt över 1 miljon containrar. Enligt hamndirektören Tom Kornegay behövs de fem nya RTG-kranarna för att minska på trafikstockningar som bromsar verksamheten vid Barbours Cut. Den snabba tillväxttakten har ytterligare lett till att hamnen planerar att bygga en ny terminal, Bayport Container and Cruise Terminal. De fem nya kranarna kommer först att tas i bruk vid Barbours Cut och senare flyttas till den nya Bayport terminalen.

Efter att dessa fem enheter har levererats kommer det att finnas sammanlagt 125 st. Konecranes nya generationens RTG-kranar verksamma inom Nord- och Centralamerika. Sedan den nya RTG designen lanserades för åtta år sedan, har KCI Konecranes varit den klara marknadsledaren och har en marknadsandel på över 50 % i Nordamerika.

“Vår långa RTG referenslista och det att vi kan erbjuda underhållstjänster för kranarna lokalt via vårt kontor i Houston hade stor betydelse för att vi fick beställningen”, sade Mikko Uhari, VD, Konecranes VLC.

Kranarna kommer att tillverkas och monteras i Europa och transporteras med fartyg till Barbours Cut terminal i La Porte. RTG kranarna är försedda med 16 hjul. Lyfthöjden är 50 fot och spännvidden är 74 fot. Kranarna är till en början byggda enligt ”en över fyra” containers i höjd och sex containers plus dragbilsfil i bredd. Förberedelser har gjorts för att kranarna lätt kan höjas och spännvidden justeras innan förflyttningen till Bayport terminalen. RTG-kranarna är byggda för en hög hanteringskapacitet. Den höga kapaciteten nås genom en hög lyfthastighet och med modern utrustning såsom pendlingsdämpning, positionskörning etc.

Underhåll och tekniskt stöd för kranarna tillhandahålls via KCI Koneports’ kontor i Houston som specialiserar sig på hamnkransservice.

Samtliga rörelser är elmekaniska, helt utan hydraulik. Modern motorteknologi minskar på skadliga utsläpp i enlighet med de höga miljöstandarder som följs vid hamnen i Houston. KCI Konecranes egenutvecklade styrsystem som bygger på frekvensomriktarteknik är ett toppmodernt, mångsidigt och mycket driftsäkert system. Genom AC styrsystem och eliminering av hydraulsystem (utom i lyftoket) minskar Konecranes avsevärt på RTG-kranens underhållskostnader.

Det här meddelandet och en bild på en gummihjulsportalkran (Rubber Tyred Gantry Crane eller RTG-kran) är tillgänglig under internetadressen www.kcigroup.com på “Latest Press Releases”.

Ytterligare information lämnas av

Konecranes VLC Corporation
Tuomas Saastamoinen, Försäljningsdirektör
Tel. +358-20 427 2662

Konecranes VLC hör till KCI Konecranes- Koncernens Specialkranar-affärsområde och har specialiserat sig på kranar för hamnar, terminaler och skeppsvarv.

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. Koncernens verksamhet är organiserad enligt tre affärsområden: Underhållstjänster (47% av Koncernomsättningen) Standardlyftutrustningar (26%) och Specialkranar (27%). KCI Konecranes har verksamhet inom alla delområden inom marknaden för industrikranar och hamnkranar. År 2002 omsatte koncernen 714 miljoner euro med 4400 anställda i 34 länder runt hela världen.