You are here

KCI Konecranes vinnare av 29 miljoner euros beställning på RTG kranar

KCI Konecranes har fått sin största beställning hittills på gummihjulsportalkranar (Rubber Tyred Gantry Cranes, RTG). Konecranes VLC har fått en beställning som omfattar 24 RTG-kranar. Beställare är Israel Ports Authority (IPA) och kranarna representerar Konecranes nyaste generation. Hamnverket reserverade även en option för ytterligare 15 likadana kranar. Beställningen (utan optionen) är värd ca 29 miljoner euro. Leveranserna inleds i april 2004.

Beställningen bekräftar än en gång KCI Konecranes framgång med den nya RTG kranen.

“Vår andel av RTG-marknaden har vuxit snabbt sedan vi introducerade vår nya design för åtta år sedan. Den årliga världsmarknaden för RTG-kranar är ca 300 enheter. Under de senaste 12 månaderna har Konecranes VLC redan sålt 75 stycken. Vi är yttest glada över denna utveckling”, säger Mikko Uhari, VD, Konecranes VLC Corporation.

Beställningen på de 24 RTG-kranarna är en del av ett stort hamnprojekt som Israels hamnmyndigheter (IPA) driver och som skall utvidga och modernisera de nuvarande hamnarna och minska fartygens väntetider. IPA äger och driver verksamheten vid Israels kommersiella hamnar i Haifa, Ashdod och Eilat. Hamntrafiken förväntas öka med en årlig genomsnittshastighet på 6 % under de närmaste åren. Investeringarna under åren 2003-2007 beräknas uppgå till totalt USD 900 miljoner.

RTG-kranarna beställdes till det nya projektet Hayovel som redan påbörjats i hamnen i Ashdod. Ashdod är Israels största hamn för hantering av allmänt fraktgods, mineraler och containrar. Ashdod är också en av de få djuphamnar i världen som ligger vid öppna havet. RTG-kranarna kommer betyda ett ansenligt kapacitetstillskott i Ashdod.

Den nya hamnen Hayovel omfattar en förlängning av vågbrytaren i Ashdod med 1150 m och fyra nya kajer eller totalt 1700 m förutom de nuvarande 14. De första fartygen kommer till hamnen 1.7.2004. I projektets andra skede förlängs vågbrytaren ytterligare med 1000 m och kajen med 2150 m.

RTG kranarna är försedda med 16 hjul. Lyfthöjden är 50 fot och spännvidden är 74 fot. Kranarna är byggda enligt ”en över fyra” containers i höjd och sex containers plus dragbilsfil i bredd. RTG-kranarna är byggda för en hög hanteringskapacitet. Den höga kapaciteten nås genom höga lyft-, åk- och travershastigheter. Samtliga RTG-kranar är komplett utrustade med modern utrustning såsom GPS-positionering och automatstyrning, pendlingsdämpning och positionskörning.

Samtliga rörelser är elmekaniska, helt utan hydraulik. KCI Konecranes egenutvecklade styrsystem som bygger på frekvensomriktarteknik är ett toppmodernt, mångsidigt och mycket driftsäkert system. Genom AC styrsystem och eliminering av hydraulsystem (utom i lyftoket) minskar Konecranes avsevärt RTG-kranens underhållskostnader.

Det här meddelandet och en bild på en RTG-kran är tillgänglig under internetadressen www.kcigroup.com på “Latest Press Releases”.

Ytterligare information lämnas av

Konecranes VLC Corporation

Jyrki Melaanvuo, Direktör, RTG-kranar, +358- 20 427 2666
Tuomas Saastamoinen, Försäljningsdirektör, +358- 40 -516 8562

Konecranes VLC hör till KCI Konecranes- Koncernens Specialkranar-affärsområde och har specialiserat sig på kranar för hamnar, terminaler och skeppsvarv.

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. Koncernens verksamhet är organiserad enligt tre affärsområden: Underhållstjänster (47% av Koncernomsättningen) Standardlyftutrustningar (26%) och Specialkranar (27%). KCI Konecranes har verksamhet inom alla delområden inom marknaden för industrikranar och hamnkranar. År 2002 omsatte koncernen 714 miljoner euro med 4400 anställda i 34 länder runt hela världen.

Israel Ports Authority (IPA) är en självständig enhet som äger och driver verksamheten vid Israels kommersiella hamnar i Haifa, Ashdod och Eilat. 98 % av Israels import och export går igenom dessa hamnar. Hamnarna ansvarar för hanteringen av fraktgods, docksättning, allmän hamnverksamhet, underhåll- och utveckling av hamnutrustning (ytterligare information under internetadressen: www.israports.org.il).