You are here

Konecranes containerkran ökar produktiviteten vid hamnen i Tallin

Konecranes VLC Corporation har fått beställning på en containerkran för kajmontage (STS) från hamnen i Tallin i Estland. Kranen levereras på våren år 2004 till containerterminalen Muuga.

Beställaren är AS Hansa Liising Eesti som leasar kranen till Muuga containerterminal. Beställningen omfattar även ett underhållsavtal för kranen. Konecranes lokala estniska serviceföretag har specialkunskap inom underhåll av containerkranar och ansvarar för underhåll och tekniskt stöd för kranen.

Kranen har en spännvidd på 36 m och klarar av att hantera containrar på fartyg av Panamax-klass. Kranen har en lyftkapacitet på 40 ton, en lyfthastighet på 60/120 m/min och en åkhastighet på 150 m/min.

Muugaterminalen har hittills lossat containrar med mobilkranar. Den nya containerkranen kommer att öka kraftigt produktiviteten vid terminalen och försäkrar att terminalen kan hantera framtida trafiktillväxt.

KCI Konecranes är marknadsledare på STS kranar inom Baltikum. Konecranes har levererat största delen av de STS-kranar som beställts till de baltiska hamnarna sedan början av 70-talet.

“Innan vi beslöt oss för att investera i en Konecranes STS-kran, besökte vi flera hamnar och fabriker i bl.a. Belgien, Nederländerna, Irland, Finland och Italien för att se liknande kranar i verksamhet och lära oss om krantillverkning. Vi var mycket nöjda med Konecranes olika tekniska lösningar gällande krankonstruktion, detaljer i stålstrukturen, bromssystemen, växelströmsstyrningar och energisnåla elmotorer osv. Speciellt viktigt för oss var tillgången till Konecranes underhållstjänster lokalt och expertis i olika frågor som t.ex. hur väderleksförhållandena i vårt område kunde påverka kranen. Alla ovannämnda faktorer bidrog till att vi valde Konecranes som leverantör” sade Sergei Artjomov, ordförande för Muugaterminalens styrelse. "STS-kranen kommer inte enbart att öka hanteringshastigheten, utan den kommer också att förbättra vår kundservice och säkerheten och gör det möjligt för Muuga att fortsätta växa snabbare än någon annan av containerhamnarna inom Baltikum. "

Enligt Mika Mahlberg, VD, Containerkranar, bekräftar denna beställning ytterligare riktigheten i vårt koncept att kombinera lokal servicenärvaro med ett utbud av högkapacitetskranar.

Hamnen i Tallinn består egentligen av fyra hamnar på Estlands norra kust, varav Muugaterminalen är den nyaste. Muuga är den största containerterminalen i Estland och även en av de mest moderna inom denna del av världen. Hamnen är välplacerad för att dra fördel av trafiken mellan öst och väst och upplever stark tillväxt i sin verksamhet. En stor del av nyinvesteringarna riktas nu till Muugaterminalen. För närvarande hanterar Muuga ca 70% av containertrafiken vid hamnen i Tallinn och nästan 90% av den transittrafik som löper via Estland.

Konecranes VLC har sålt liknande STS kranar under de senaste fyra åren inom området, bl.a. till hamnarna i Uleåborg (Finland), Gdynia (Polen), St Petersburg (Ryssland) och Kotka (Finland).

Vidare information lämnas av

Konecranes VLC
Mika Mahlberg, VD, Containerkranar
Tel: +358 20 427 2630

Konecranes VLC hör till KCI Konecranes- Koncernens Specialkranar-affärsområde och har specialiserat sig på kranar för hamnar, terminaler och skeppsvarv.

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande tillverkare av tunga kranar för processindustrin. KCI konecranes är en världsomfattande leverantör av special hamnkranar för hantering av bulkmaterial och containers och är världsledande tillverkare av kranar för skeppsvarv. År 2002 omsatte koncernen 714 miljoner euro med 4400 anställda i 34 länder runt hela världen.