You are here

Isoja nostureita Venäjän terästeollisuudelle

Venäläinen terätehdas OAO Zapadno-Sibirskij metallurgicheskij kombinat (Zapsib) on tehnyt KCI Konecranesin (ZAO Konecranes Russia) kanssa sopimuksen yhdeksän raskaan terästehdasnosturin toimittamisesta. Nosturit tulevat Zapsibin tehtaaseen Länsi-Siperiaan. Tarkkaa arvoa tästä useamman miljoonan euron sopimuksesta ei julkisteta. Nosturit toimitetaan tämän vuoden lokakuun ja ensi vuoden huhtikuun välisenä aikana.

Teräksen hinta on noussut nopeasti ja Venäjän terästeollisuus pyrkii maksimoimaan tuotantonsa. Toimintaa integroidaan sekä raaka-aineiden (malmi, hiili ) että jatkojalostuksen suuntaan (jalostustetut tuotteet, putket, jakelu). Tuotantokapasiteettia uudistetaan. Metallurginen yhteenliittymä Zapadno-Sibirskijin omistaa venäläinen holdingyhtiö Evrasholding, joka on edelläkävijä tässä kehityksessä.

Uudet nosturit ovat osa Zapsibin laajennusohjelmaa. “Teräksen hinnat ovat juuri nyt huipussaan, joten meidän on pyrittävä maksimoimaan tuotantomme”, kertoo johtaja Evgeni Tanhilevich, Investoinnit, Zapadno-Sibirskijin terästehdas. “Zapsibin kilpailuetuna on sen kilpailijoitaan alhaisemmat puolivalmisteiden ja rakennusteräksen tuotantokustannukset. Tuotannon laajentaminen on siksi luonnollisin keino kasvattaa marginaaleja.”

Noin 40 % Zapsibin tuotannosta viedään Kiinaan ja Tyynenmeren alueelle. Zapsib on Venäjän itäisin teräksen valmistaja, mikä antaa sille etulyöntiaseman Kiinan kaupassa.

“Olemme erityisen tyytyväisiä KCI:n insinööritiimin suorituskykyyn sekä kattavaan kunnossapito-ohjelmaan ja nostureiden ylivertaisiin teknisiin ominaisuuksiin. Tärkeä tekijä oli myös rahoitusyhtiö Finnverasta saatavat taloudelliset vakuudet”, lisää Evgeny Tanhilevich.

“Näillä markkinoilla ovat perinteisesti toimineet vain paikalliset valmistajat. Nyt on tarvetta paremmalle teknologialle”, kertoo Seppo Hoppu, johtaja, Kaakkois-Euroopan alue. “Euroopan luottolaitokset ovat nostaneet Venäjän luottoluokituksen luokkaan neljä. Kansainvälisen rahoituksen saaminen on käynnistänyt useita samanlaisia projekteja markkinoilla. Tilaus vahvistaa asemaamme tässä kehityksessä.”

Nosturit toimitetaan Zapadno-Sibirskijin Novokuznetskissa sijaitsevaan tehtaaseen. Tilaus käsittää yhden 150 tonnin nosturin, kolme huoltonosturia, kolme teräslevyjen siirtämisessä käytettävää nosturia ja kaksi magneettinosturia. Kaikissa nostureissa on vaihtovirtataajuusmuuttajakäytöt. Terästehdasnosturit ovat vaativimpia nostureita ja niitä koskevat turvamääräykset ovat tiukat. KCI Konecranesilla on pitkä kokemus nykyaikaisista terästehdassovelluksista. Samankaltaisia nostureita on toimitettu terästehtaisiin Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Lisätietoja antaa:
Seppo Hoppu, johtaja, Nosturit & Huoltopalvelut, Kaakkois-Eurooppa
Puh. 040 -502 1522

ZAO Konecranes Russia, on KCI Konecranesin kokonaan omistama venäläinen tytäryhtiö, joka on erikoistunut teollisuusnostureihin ja kunnossapitopalveluiden tuottamiseen Kaakkois-Euroopan alueella. ZAO Konecranesin pääkonttori sijaitsee Pietarissa ja sen palveluksessa on 23 työntekijää.

KCI Konecranes on maailman johtava uudenaikaisiin nostolaiteratkaisuihin ja kunnossapitopalveluihin erikoistunut konepajakonserni. KCI Konecranes on maailman johtava raskaiden prosessinostureiden toimittaja. KCI Konecranes on satamien massatavara- ja konttinostureiden maailmanlaajuinen toimittaja ja telakkanostureiden johtava toimittaja. Vuonna 2003 konsernin liikevaihto oli 665 milj. euroa. Konsernilla on 4350 työntekijää 34 maassa eri puolilla maailmaa.

Zapadno-Siberian -terästehtaan omistaa venäläinen holding yhtiö, EvrazHolding. Länsi-Siperiassa sijaitseva yhdistetty rauta- ja terästehdas on maan johtava rakennusteollisuuden ja koneenrakennusalan metallituotteiden johtava toimittaja. Tehtaan tuotteita toimitetaan yli 7000 yritykselle venäjään ja IVY-maihin ja niitä viedään yli 30 maahan eri puolille maailmaa. Zapsib on Venäjän 4. suurin teräsvalmistaja (Magnitka, Severstal ja Novolipetsk ovat Venäjän kolme suurinta).