You are here

KCI Konecranes Abp firar 10-årsjubileum

15. april 2004 är det tio år sedan KCI Konecranes blev ett självständigt bolag. KCI Konecranes firar med ett jubileumsseminarium 15.4.2004 i Hyvinge, Finland. Gästtalare är:

- Framtidsutsikterna inom den finska verkstadsindustrin
Martti Mäenpää, vd, Teknologiindustrin

Trenderna inom logistik och hamnar i världen
Joe Bryant, vice vd, South Carolina State Port Authority

Utsikterna inom pappersindustrin
Magnus Diesen, vice vd, Stora Enso

Stålindustrin i Kina
Ms. Li Feng Hua, direktör, Shanghai Baosteel International

Seminariet avlutas med en jubileumsmiddag i kranfabriken i Hyvinge.

KCI Konecranes historia går tillbaka till 1933, då KONE Oy beslöt att diversifiera sin elmotorverksamhet och började tillverka lyftdon. Från första början blev kranunderhåll en väsentlig del av verksamheten och serviceutbudet täckte alla kranar oberoende av originaltillverkare. Kranunderhållet har genom åren bidragit till tillväxten även inom kranförsäljningen och har samlat information till produktutveckling både inom service och kranar.

Skadeståndsleveranserna till Sovjetunionen efter kriget förde med sig en teknikutveckling och kapacitetsutbyggnad. Internationaliseringsprocessen började år 1973 med förvärvet av Wisbech-Refsum i Norge. Sedan dess har ca 40 företag förvärvats och införlivats. Behovet att bygga ut koncernens servicebas blev småningom ett viktigt motiv för företagsförvärven.

Recessionen i början på 1990-talet ledde till en omstrukturering av KONE:s industrikransverksamhet. Nya produktionsmetoder infördes och en del av tillverkningen lades ut på legotillverkare.

1993 beslöt KONE Oy att koncentrera sig på sitt största affärsområde - KONE Hissar och sålde alla övriga affärsverksamheter inklusive krantillverkningen. Nya KCI Konecranes och KONE Oy ingick avtal 4.3.1994 och sex veckor senare den 15.4.1994 blev KCI Konecranes ett självständigt bolag i ett utköp finansierat av privata investeringsfonden Industri Kapital i Sverige och ledningen med Stig Gustavson, KCI Konecranes vd i spetsen. Två år senare i mars 1996 noterades KCI Konecranes aktier på Helsingforsbörsen.

Idag, 70 år efter att den första KONE kranen, är KCI Konecranes världsledande inom sin bransch. Vår verksamhet omfattar ett komplett sortiment av lyftdon, från kättingtelfrar med en lyftkapacitet på några hundra kilo upptill högkapacitetskranar för processindustrin som lyfter upptill 1000 ton och snabba hamn- och varvskranar. Underhållstjänster har vuxit till vårt största affärsområde och utgör hälften av koncernomsättningen. Vi jobbar genom egen personal, agenter, och samarbetsparter i över 40 länder runt hela världen. Vi har ett globalt nätverk av underleverantörer och monteringsfabriker på tre kontinenter - i Asien, Amerika och i Europa. Vi har en flexibel produktion och utmärkt konkurrenskraft. Alla våra underleverantörer och fabriker följer samma höga kvalitetsprinciper och tillverkningsmetoder. Resultatet är ett mycket konkurrenskraftigt företag. KCI Konecranes är välpositionerad att driva konsolideringen i sin bransch och att växa både organiskt och via företagsförvärv. Med en modern produktportfölj och verksamhet inom en genuin tillväxtbransch Underhållstjänster ser framtiden ljus ut.

Vi är stolta over vår historia och ser framemot ett nytt årtionde av framgång!

I samband med koncernens 10-årsjubileum publicerar KCI Konecranes ett special historieupplaga av Konecranes World tidningen. Om du vill färdas tillbaka med oss till år 1910, kan du be om en kopia vid ett Konecranes kontor eller beställa en kopia från koncernkommunikationen på vår webbplats: www.konecranes.com.

 

Vidare information lämnas av

Franciska Janzon, IR-chef, Koncernkommunikation och investerarrelationer
Tel. +358-20 427 2043 eller franciska.janzon@kcigroup.com

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. Koncernens verksamhet är organiserad enligt tre affärsområden: Underhållstjänster (50 % av Koncernomsättningen) Standardlyftutrustningar (26 %) och Specialkranar (24 %). År 2003 omsatte koncernen 665 miljoner euro med 4350 anställda i 34 länder runt hela världen.