You are here

KCI Konecranes containerkran till Gdynia

Konecranes VLC Oy har fått en beställning på en containerkran för kajmontage från Baltic Container Terminal (BCT) Gdynia i Polen. Beställningen är värd över 4,5 miljoner euro. Kranen levereras i Juni 2005.

Baltycki Terminal Kontenerowy Sp. Z.o.o. i Gdynia är den största containerterminalen i Polen och en av de största inom hela Östersjöområdet. KCI Konecranes har tidigare levererat en liknande containerkran för kajmontage (STS) till terminalen år 1999.

“KCI Konecranes är marknadsledare på STS containerkranar inom Baltikum”, säger Mika Mahlberg, Direktör, Containerkranar. “Vi har praktiskt taget levererat så gott som alla STS containerkranar inom Östersjöområde sedan början av 70-talet.”

Den nya kranen är en del av BCT:s investeringsprogram som siktar att fördubbla terminalens nuvarande årliga kapacitet från 400,000 TEU till 800,000 TEU. BCT ägs av International Container Terminal Services Inc. (ICTSI), en internationell terminaloperatör som har sitt huvudkontor i Filippinerna.

Kranen klarar av att hantera containrar på fartyg av Panamax-klass. Kranen har en lyftkapacitet på 45 ton och en spännvidd på 38,5 m. Den nya kranen har en högre lyftkapacitet jämfört med den som levererades år 1999 och representerar KCI Konecranes allra senaste teknologi inom containerkranar. KCI Konecranes är en unik leverantör av containerkranar genom att använda egenutvecklade toppmoderna växelströmsstyrsystem. Kunderna har nytta av att ha tillgång till snabb sakkunnig service från en och samma källa.

Under de senaste fem åren har Konecranes VLC sålt elva liknande STS-kranar av Panamax-klass bl.a. till hamnen i Uleåborg (Finland), i Gdynia (Polen), i St Petersburg (Ryssland) och i Kotka (Finland).

Vidare information lämnas av

Mika Mahlberg, Direktör, Containerkranar, Konecranes VLC
Tel.+358 20 427 2630

Konecranes VLC hör till KCI Konecranes- Koncernens Specialkranar-affärsområde och har specialiserat sig på kranar för hamnar, terminaler och skeppsvarv.

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande tillverkare av tunga kranar för processindustrin. KCI konecranes är en världsomfattande leverantör av special hamnkranar för hantering av bulkmaterial och containers och är världsledande tillverkare av kranar för skeppsvarv. År 2003 omsatte koncernen 665 miljoner euro med 4350 anställda i 34 länder runt hela världen.

Baltic Container Terminal Gdynia startade sin verksamhet år 1979 och det första containerfartyget besökte terminalen år 1980. År 2003 blev International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) ny ägare och operatör för BCT med rätt att utveckla och leda verksamheten vid Baltic Container Terminal Gdynia under en 20 års period. ICTSI köpte 100 % av Baltycki Terminal Kontenerowy Sp. Z.o.o. som har ett leasingavtal med terminalen.  ICTSI är en internationell terminaloperatör med huvudkontor i Filippinerna. För ytterligare information se även www.bct.gdynia.pl.