You are here

KCI Konecranes containerkran till Slovenien

Konecranes VLC Oy har fått en beställning på en containerkran för kajmontage (Ship-to-Shore, STS) till Luka Koper containerterminalen vid hamnen i Koper i Slovenien. Beställningen är värd nästan 4,5 miljoner euro. Kranen levereras i juli 2005.

Containertrafiken vid hamnen i Koper, som ligger i Koper viken i Adriatiska havet, har ökat med ca 13 % p.a. under de senaste åren. Som en följd av den snabba tillväxten har hamnen meddelat att en ny containerterminal skall byggas intill den nuvarande Luka Koper terminalen.

Den nya kranen kommer att öka kapaciteten vid Luka Koper terminalen och förkorta fartygens genomfartstider. Luka Koper terminalens containerhanteringsutrustning består för närvarande av tre STS-kranar och annan mobil utrustning, bl.a. Konecranes första RTG-kran försedd med 8 hjul som levererades till terminalen våren 2004.

Den nya STS-kranen är av Panamax klass och har en lyftkapacitet på 45 ton. Med en räckvidd på 37 m kan denna högkapacitetskran hantera fartyg med över 13 containers i bredd. Den höga kapaciteten nås genom KCI Konecranes egenutvecklade AC styrsystem, motorer och mekaniska komponenter.

Konecranes VLC har två liknande kranar i orderboken för hamnen i Kotka i Finland och hamnen i Gdynia i Polen.

Medelhavsområdet utgör en viktig tillväxtmarknad för KCI Konecranes containerhanteringsverksamhet. “Området erbjuder stora möjligheter och vi är nu bara i början”, sade Mika Mahlberg, Direktör, Containerkranar, Konecranes VLC. “Konecranes aktivitet inom containerhantering i Medelhavsländerna har ökat på senaste tiden. I juni fick vi en beställning på RTG-kranar från Valencia (TCV) i Spanien och nu denna beställning från hamnen i Koper i Slovenien.”

Till de övriga KCI Konecranes kunderna i Medelhavstrakten hör hamnen i Barcelona och i Algeciras (Spanien), hamnen i Marseille (Frankrike) och hamnen i Ashdod och i Haifa (Israel).

 

Vidare information lämnas av

Mika Mahlberg, Direktör, Containerkranar, Konecranes VLC
Tel.+358 20 427 2630

Konecranes VLC hör till KCI Konecranes- Koncernens Specialkranar-affärsområde och har specialiserat sig på kranar för hamnar, terminaler och skeppsvarv.

KCI Konecranes.  En verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande tillverkare av tunga kranar för processindustrin. KCI konecranes är en världsomfattande leverantör av special hamnkranar för hantering av bulkmaterial och containers och är världsledande tillverkare av kranar för skeppsvarv. År 2003 omsatte koncernen 665 miljoner euro med 4350 anställda i 34 länder runt hela världen.