You are here

Konecranes RTG erövrar nya marknader

Gummihjulsportakranar (RTG) från KCI Konecranes erövrar nya marknader. KCI Konecranes har fått de första beställningarna på RTG-kranar från den amerikanska västkusten och från den spanska Medelhavskusten. Båda upplever en snabbt växande containertrafik.

Den 18.6.2004 avtalade Terminal de Contenidores de Valencia (TCV), som hör till spanska GRUP TCB om leverans av de tre första Konecranes RTG kranarna till Spanien. “Beställningen utgör en viktig öppning för Konecranes RTG-kranar i Spanien”, säger Tuomas Saastamoinen, Försäljningschef, Containerhantering, Konecranes VLC. ”Spanien hör till de största marknaderna för containerhantering i Europa. Till Spanien har Konecranes tidigare bara sålt containerkranar för kajmontage som används vid terminalerna i Algeciras och Barcelona, båda hör till GRUP TCB”.

De nya kranarna levereras i februari 2005 till hamnen i Valencia som ligger längst österut på den spanska Medelhavskusten.

Över 200 st. kranar av den nya generationen har levererats varav ca 100 är i bruk på den Amerikanska östkusten och Mexikanska golfen. I mars 2004 avtalade Burlington Northern Santa Fe Corporation (BNSF) i Texas, USA med Konecranes VLC om leverans av de två första Konecranes RTG-kranarna till USA:s västkust. "Detta är ett verkligt genombrott för oss i Förenta Staterna. Nu kan vi avancera och bygga upp ett nätverk och etablera en servicenärvaro för RTG-kranar även på Västkusten,” säger Mikko Uhari, vd, Konecranes VLC. “Positiv feedback från våra kunder på Östkusten vägde tungt i denna beställning.”

Kranarna levereras i oktober 2004 till en järnvägsknutpunkt i Los Angeles, som drivs av BNSF’s dotterbolag, The Burlington Northern and Santa Fe Railway Company. Bolagets järnvägsnät är ett av världens största inom intermodaltrafik och transporterar mera säd än någon annan järnväg i USA och tillräckligt med kol för att generera 10 procent av landets elbehov.

RTG-kranarna är försedda med 16 hjul och lyftkapaciteten är 50 ton. Lyfthöjden ”en över fem” containers i höjd och spännvidden sex containers plus lastbilsfil i bredd. RTG-kranarna är byggda för en hög hanteringskapacitet. Den höga kapaciteten nås genom hög lyft-, åk- och travershastighet. Samtliga RTG-kranar är komplett utrustade med modern utrustning såsom pendlingsdämpning, positionskörning etc. Samtliga rörelser är elmekaniska, helt utan hydraulik. KCI Konecranes egenutvecklade styrsystem som bygger på frekvensomriktarteknik är ett toppmodernt, mångsidigt och mycket driftsäkert system. Genom AC styrsystem och eliminering av hydraulsystem minskar Konecranes avsevärt på RTG-kranens underhållskostnader och utsläpp.

 

Ytterligare information lämnas av

Konecranes VLC Oy
Jyrki Melaanvuo, Direktör, RTG-kranar
E-post: jyrki.melaanvuo@konecranes.com
Tel: +358 20 427 2666, Fax: +358 20 427 2599

Tuomas Saastamoinen, Försälningschef, Containerhantering

E-post: tuomas.saastamoinen@konecranes.com
Tel: +358 40 -516 8562, Fax: +358 20 427 2599

Det här meddelandet och en bild är tillgänglig på koncernens hemsida för investerare på webbplatsen www.kcigroup.com under “Latest Press Releases”.

Konecranes VLC hör till KCI Konecranes koncernens Specialkranar-affärsområde och har specialiserat sig på kranar för hamnar, terminaler och skeppsvarv.

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. Koncernens verksamhet är organiserad enligt tre affärsområden: Underhållstjänster (50 % av Koncernomsättningen) Standardlyftutrustningar (26 %) och Specialkranar (24 %). År 2003 omsatte koncernen 665 miljoner euro med 4300 anställda i 34 länder runt hela världen.