You are here

Stål- och energikonjunkturen bra för KCI Konecranes

KCI Konecranes har vunnit nya beställningar från processindustrin. "Våra processkranar går bra för att energi- och stålsektorn just nu växer stakt. De nya beställningarna säkrar en hög beläggningsgrad för affärsområdet Specialkranar under år 2004", sade Stig Gustavson, Koncernchef och vd, KCI Konecranes. Nedan en branschvis presentation av några av våra senaste beställningar. Beställningarnas sammanlagda värde är ca 7 miljoner euro:

Papper
Metso Paper Inc. har beställt tre pappersbrukskranar med en kapacitet på över 120 ton till Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden i Sverige. Kranarna levereras i november 2004. Kranarna skall arbeta över pappersbrukets nya 420.000 tons SC-pappersmaskin. ”Vår långa erfarenhet av pappersindustrin var avgörande i denna beställning. Vi kan erbjuda toppmodern teknologi och visa att vi har förstått industrins specifika behov när det gäller underhållstjänster”, sade Hannu Piispanen, Försäljnings- och marknadsföringschef, Pappersindustrin.

Stål
Genombrottet för Konecranes teknologi inom Amerikanska stålverk fortsätter. Structural Metals Inc. (SMI) i Seguin, Texas, USA har beställt en 230-tons skänkkran med växelströmstyrssystem och en 65-tons tillägstelfer till sitt nya stålverk. “När vi planerade vår nya anläggning blev vi övertygade av fördelarna med växelströmsteknologi. Vi hade offerter på lösningar med både lik- och växelströmsstyrsystem från olika leverantörer. Jämförelsen visade att kombinationen av egenskaper, pris och diagnostiska hjälpmedel var bäst hos KCI Konecranes,” sade Robert S. Cude, teknisk direktör, SMI. Kranen kommer att användas för hantering av en ny maskin för stränggjute som tas i bruk under andra halvåret 2005. SMI:s skänkkran är av CMAA klass F. Kranen har en liknande baskonfiguration som den 200-tons skänkkran som tidigare beställts till Nucors nya stålverk i Jewett, Texas.

SSAB i Sverige har beställt en helautomatisk processkran för hantering av stålplåt med vakuumok till stålverket i Oxelösund. “Som svar på den globala ökningen i efterfrågan på stål höjer SSAB Oxelösund kapaciteten med en ny kran till de nio stålplåtskranar som Konecranes levererade för fyra år sedan”, sade Kari Anttila, direktör, Processkranar, Norden.

Energi
Energitekniska Konstruktioner AB (ETK) i Luleå, Sverige, har beställt två helautomatiska specialkranar till två nya kommunala sopförbränningsanläggningar i Sverige. Kranarna levereras innan februari 2005. Skövde Värme AB och Eksjö Energi AB har avtalat med ETK att i samarbete med Babcock & Wilcox Vølund ApS i totalentreprenadform (exkl. bygg och markarbeten) uppföra en ny sopförbränningsanläggning i Skövde och Eksjö. Anläggningarna är av medelstorlek och de nya helautomatiska gripskopekranarna säkrar oavbruten förbränning av sopor. ETK har specialiserat sig på totalleveranser av fjärrvärmeanläggningar. Många av ETK:s projekt har inkluderat lyftutrustning från Konecranes. “Sedan 1990-talet har KCI Konecranes varit den klara marknadsledaren inom detta segment i Sverige”, sade Antti Rekola, försäljnings- och marknadsföringschef, WTE-kranar. “Vi har levererat ca 20 sophanteringskranar i Sverige.”

Ytterligare information lämnas av
Teuvo Rintamäki, Finansdirektör, tel. +358-20 427 2040
Kari Anttila, Direktör, Processkranar, Norden, tel. +358-20 427 4710
Steve Kosir, Direktör, Processkranar, USA, tel. +1- +1 281 445 2225

KCI Konecranes. En verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. Koncernens verksamhet är organiserad enligt tre affärsområden: Underhållstjänster (50 % av Koncernomsättningen) Standardlyftutrustningar (26 %) och Specialkranar (24 %). År 2003 omsatte koncernen 665 miljoner euro med 4350 anställda i 34 länder runt hela världen.