You are here

Stora kranar till stålverk i Ryssland

Ryska stålproducenten OAO Zapadno-Sibirskij metallurgicheskij kombinat (Zapsib) har beställt av KCI Konecranes (ZAO Konecranes Russia) nio högkapacitetskranar för utvidgningen av sitt stålverk i västa Sibirien. Det exakta värdet på denna mångmiljonsbeställning i euro offentliggörs inte. Kranarna levereras med start i oktober 2004 framtill april 2005.

Snabbt stigande stålpriser har lett till ensnabb utbyggnad av den ryska stålindustrin. Utvecklingen omfattar även en integration uppströms mot insatsvaror (malm, kol) och nedströms (förädlade produkter, rör, distribution). Samtidigt förnyas stålverkens produktionsanläggningar. Metallurgikonsortiet Zapadno-Sibirskij ägs av det ryska holdingbolaget, Evrasholding, som leder utvecklingen.

De nya kranarna ingår i Zapsibs expansionsprogram. “De rekordhöga stålpriserna gör att vi vill expandera stålproduktionen så mycket som möjligt”, säger Evgeny Tanhilevich som är direktör för investeringar vid stålverket Zapadno-Sibirskij. “ Zapsibs främsta konkurrensfördel är lägre kostnader jämfört med konkurrenterna för produktion av långa produkter samt stål för byggnadsindustrin. Därför är en större produktion den naturliga vägen att höja vinstmarginalerna.”

Drygt 40 % av produktionen exporteras till Kina och stillahavsområdet. Zapsib ligger längst österut av alla ryska stålverk, vilket ger en konkurrensfördel vid handel med Kina.

“Vi är väldigt tillfreds med den prestation som Konecranes ingenjörsteam visat. Förutom att kranarna har höga prestanda var det viktigt för oss att det finns ett omfattande underhållsprogram för kranarna. En viktig faktor var också att vi får finansiering från Finnvera”, tillägger Evgeny Tanhilevich.

“Lokala krantillverkare har traditionellt dominerat denna marknad. Nu finns det ett behov för mera avancerad teknologi”, säger Seppo Hoppu, direktör för Nordöstra Europa. “Ryssland’s kreditvärdighet har höjts till kreditklass 4 av europeiska kreditinstitutioner. Möjligheten att erhålla internationell finansiering sätter fart på många liknande projekt på marknaden. Denna beställning stärker våra chanser att ta del av denna fortsatta utveckling.”

Kranarna levereras till Zapadno-Sibirskij stålverk i Novokuznetsk i Ryssland. I beställningen ingår en 150 tons kran, tre underhållskranar, tre kranar för hantering av stålplåt och två magnetkranar. Samtliga kranar är utrustade med innovativa växelströmsstyrsystem. Stålverkskranar hör till den mest krävande sortens kranar med stränga säkerhetskrav. KCI Konecranes har stor erfarenhet av moderna stålverksapplikationer. Liknande kranar har Konecranes levererat till stålverk i Skandinavien, USA och i Asien.

Ytterligare information lämnas av
Seppo Hoppu, direktör, Kranar & Service, Nordöstra Europa
Tel.+358 -40 -502 1522

ZAO Konecranes Russia, är KCI Konecranes helägda ryska dotterbolag som specialiserar sig inom industri-och hamnkranar, underhålls- och moderniseringstjänster på den ryska marknaden. ZAO Konecranes huvudkontor ligger i St. Petersburg och bolaget har 23 anställda.

KCI Konecranes är en verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. Koncernens verksamhet är organiserad enligt tre affärsområden: Underhållstjänster (50 % av Koncernomsättningen) Standardlyftutrustningar (26 %) och Specialkranar (24 %). År 2003 omsatte koncernen 665 miljoner euro med 4350 anställda i 34 länder runt hela världen.

Stålverket Zapadno-Siberian (Zapsib) förvaltas av ryska holdingbolaget EvrazHolding. Västsibiriens integrerade järn och stålverk är den ledande producenten av metallprodukter för den lokala byggnads- och maskinindustrin. Stålverkets produkter levereras till 7000 företag i de oberoende staterna från den tidigare Sovjetunionen och exporteras till över 30 länder. Zapsib är Rysslands fjärde största stålproducent (Magnitka, Severstal och Novolipetsk finns bland Rysslands tre största).