You are here

KCI Konecranes framåt i USA: första hamnorder till västkusten

APM Terminals ökar containerhanteringskapaciteten vid terminalen i Los Angeles i USA med sju nya Konecranes Gummihjulsportalkranar (Rubber Tyred Gantry Cranes, RTG). Detta är hamnpremiär för Konecranes RTG-kranar från USA:s västkust. Kranarna levereras före September 2005.

APM Terminals är en av världens tre största containerterminalsoperatörer och är KCI Konecranes största kund för RTG-kranar. År 2004 utsågs KCI Konecranes till en av de prefererade leverantörerna av RTG kranar till A.P. Moller – Maersk-koncernen. Avtalet är ett viktigt steg i marknadsföringen av Konecranes RTG-kran på världsmarknaden.

Hittils har 34 Konecranes RTG kranar levererats till APM:s terminaler på USA.s östkust till Elizabeth, Norfolk och Houston. De nya RTG kranarna är de första som levereras till en terminal på västkusten.

Samtliga sju kranar levereras till APM’s toppmoderna nya containerterminal, Pier 400, som togs i bruk i augusti 2002. Kranarna är försedda med 16 hjul och lyftkapaciteten är 50 ton. Lyfthöjden är 18 m och spännvidden 23 m dvs. kranens kan hantera ”en över fem” containers i höjd och sex containers plus lastbilsfil i bredd. Konecranes servicetekniker förser kranarna med underhåll och tekniskt stöd.

“Vi har varit mycket framgångsrika i att sälja RTG-kranar till container-terminaler längs USA:s östkust och runt mexikanska bukten,” säger Konecranes Ilpo Hakala, direktör. Hamn och varvskranar, “totalt har vi sålt 130 st. kranar till området. Denna beställning utgör ett efterlängtat genombrott för oss på västkusten. Vi är övertygade att även övriga terminaloperatörer på västkusten kommer att se fördelarna med Konecranes RTG-kran jämfört med de mer traditionella lösningar de har nu.”

RTG-kranarna är byggda för en hög hanteringskapacitet. Den höga kapaciteten nås genom hög lyft-, åk- och travershastighet. Samtliga RTG-kranar är komplett utrustade med modern utrustning såsom pendlingsdämpning, positionskörning etc. Samtliga rörelser är elmekaniska, helt utan hydraulik.

År 1994 lanserade KCI Konecranes den första helelektriska RTG-kranen. Eliminering av hydraulik minskade avsevärt RTG-kranens underhållskostnader och Konecranes växelströmsstyrsystem ökade tillförlitligheten. Statistiken visar en imponerande hög tillgänglighet (99,75 %) för tredje generationens Konecranes RTG-kranar.

 

Ytterligare information lämnas av

Tuomas Saastamoinen, försälningschef, Containerhantering
E-post: tuomas.saastamoinen@konecranes.com, tel. +358 20 427 2662

Det här meddelandet och en bild är tillgänglig på KCI Konecranes webbplats www.konecranes.com.

 

KCI Konecranes. En verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande inom högkapacitetskranar till processindustrin och skeppsvarv. KCI Konecranes är en global leverantör av specialhamnkranar för hantering av containers och bulkmaterial. År 2004 omsatte koncernen 728 miljoner euro. Koncernen har  4850 anställda i 35 länder runt hela världen.

APM Terminals etablerades som  en självständig organisation inom APM Möller-Maersk koncernen år 2001. APM Terminals verkar i över 30 hamnar över hela världen och omsätter ca 18,5 miljoner TEU årligen. För ytterligare information vänligen besök: www.apmterminals.com.