You are here

KCI Konecranes lanserar ny spårbunden portalkran

KCI Konecranes lanserar en ny spårbunden portalkran även kallad RMG-kran (Rail Mounted Gantry Crane). Den nya designen baserar sig på Konecranes framgångsrika designprinciper och långa erfarenhet. Den nya kranen har en mängd nya lösningar som ökar hanteringseffektiviteten. Efter omfattande produkttestning har KCI Konecranes nu fått sin första beställning på två nya RMG-kranar.

Den nya krankonstruktionen bygger på årtionden av Konecranes design och kranbyggnadserfarenhet. Kranen har fler innovativa lösningar, en del är nya och andra har redan varit i bruk under miljontals driftstimmar i samband med någon annan av koncernens produkter. Den nya RMG konstruktionen ger i praktiken högre prestanda, säkerhet, enklare och bättre styrning, lägre driftskostnader och energikonsumtion och mindre utsläpp.

“KCI Konecranes har haft en stor framgång inom gummihjulsportalkranar (RTG-kranar). Idag ser vi även en växande efterfrågan på spårbundna portalkranar, vilket ledde oss till att ta fram en ny konstruktion,” säger Ilpo Hakala, direktör, hamn- och varvskranar. “Den nya kranen har alla de egenskaper som gjort RTG-kranen till en succé, inklusive överlägsen styrkontroll och en helt elmekanisk konstruktion.”

Första kommersiella beställningen
Roadways Container Logistics Ltd, ett dotterbolag till P&O Nedlloyd, har beställt två nya Konecranes RMG kranar till sin nya BIFT-terminal (Birmingham Intermodal Freight Terminal) i British Midlands i Storbritannien. Kranarna används för att flytta containrar från tågvagn till lastbil. Kranarna är byggda för en hög hanteringskapacitet. De har en spännvidd på 28 m och kan hantera upptill 40 ton en över tre containers i höjd. Beställningens värde meddelas inte, men enhetspriset för den här typen av RMG kranar ligger kring 2 MEUR.

Phil Clinton,Terminal Engineering Manager, vid Roadways Container Logistics är mycket nöjd med investering: ”Terminalprojektets tidtabell är krävande. Vi vill förse vår nya terminal med marknadens bästa teknologi för att säkerställa en säker och effektiv service för våra kunder. KCI Konecranes kunde uppfylla våra önskemål i båda avseendena.”

Roadways Container Logistics tecknade även ett tvåårigt underhållsavtal med KCI Konecranes.

Fördelar med RMG teknologin
RMG teknologin har utvecklats med målsättningen att kranoperatören skall kunna erbjuda sina kunder effektiv och tillförlitlig service. Samtidigt skall verksamheten vara kostnadseffektiv. Nyckelfunktionerna i RMG teknologin är följande:

Anpassad för automatdrift
Spårbundna portalkranar erbjuder en snabb och effektiv infrastruktur för containerhantering. Järnvägsskenorna medför att en RMG-kran är speciellt lämpad för automatiserade funktioner och passar väl exempelvis inom järnvägsterminaler.

Höga prestanda och tillförlitlighet
Hög kapacitet nås genom höga lyft-, åk- och travershastigheten och god styrprecision. RMG-kranen är utrustad med Konecranes unika Active Load Control- system för pendlingsdämpning och finpositionering. Det unika styrsystemet ger snabbare omloppstider, högre säkerhet och lägre totalkostnader under kranens livstid.

Roterande lyftvagn för ökad precision
RMG kranen hanterar containers med hög precision. Den är försedd med en roterande lyftvagn som möjliggör effektiv positionskörning när containrar flyttas från tågvagn till lastbil.

Miljövänlig och tillförlitlig
Kranen är energieffektiv i användningen. Samtliga rörelser är elmekaniska, helt utan hydraulik. Frånvaron av hydraulik som ersatts med Konecranes egenutvecklade växelströmsstyrsystem leder till avsevärt lägre underhållskostnader och ökande tillförlitlighet. Kranen har färre slitdelar som i sig leder till lägre underhållskostnader.

Fjärrdiagnostik ger bättre tillgänglighet
För en maximal tillgänglighet är RMG kranen utrustad med fjärrdiagnostik som hjälper kranförarna och serviceteknikerna att analysera produktiviteten och underhållsbehoven.

Ytterligare information lämnas av
Ilpo Hakala, direktör, hamn och varskranar
E-post: ilpo.hakala@konecranes.com, tel. +358 20 427 2660

Det här meddelandet och en bild är tillgänglig på KCI Konecranes webbplats www.konecranes.com.

Roadways Container Logistics Ltd är Storbritanniens största containerdistributör. Till deras kunder hör världens största rederier, importörer och exportörer. Deras tre hamndepåer och sex inlandsterminaler erbjuder ett heltäckande nätverk för tranport av containrar utöver hela Storbritannien.

KCI Konecranes. En verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande inom högkapacitetskranar till processindustrin och skeppsvarv. KCI Konecranes är en global leverantör av specialhamnkranar för hantering av containers och bulkmaterial. År 2004 omsatte koncernen 728 miljoner euro. Koncernen har  4850 anställda i 35 länder runt hela världen.