You are here

KCI Konecranes: Styrelsens förslag till ordinarie bolagsstämma 2005

Stock exchange release

- Dividendförslag 1,05 euro per aktie
-  Fullmakt för styrelsen att förvärva egna aktier
-  Fullmakt för styrelsen att avyttra av de egna aktier som innehas av bolaget

Den ordinarie bolagsstämman hålls den 10.3.2005. Kallelsen till bolagsstämma publiceras i Helsingin Sanomat, i Hufvudstadsbladet och genom ett särskilt meddelande den 16.2.2005.

 

Styrelsens förslag till dividendutdelning

KCI Konecranes styrelse kommer att föreslå för ordinarie bolagsstämman den 10.3.2005 att 1,05 euro utdelas till aktieägarna så, att envar av de 14.099.380 aktierna berättigar till en dividendutdelning på 14.804.349,00 euro och att den återstående delen 52.790.376,89 euro överförs i ny räkning. Bolaget innehar 210.650 aktier till vilka inte utdelas dividend.

 

Fullmakt för styrelsen att förvärva egna aktier

Styrelsen föreslår att bolagsstämman befullmäktigar styrelsen att besluta om förvärv av bolagets egna aktier med medel som kan användas för vinstutdelning på följande villkor:

Egna aktier kan förvärvas för att användas av bolaget för incentivprogram för nyckelpersoner i bolaget eller som vederlag för tjänster, som vederlag vid eventuella företagsförvärv och andra omstruktureringar, för utveckling av bolagets kapitalstruktur, för att transporteras vidare på annat sätt eller för att ogiltigförklaras.

Högst 1.431.003 aktier kan förvärvas, dock högst det antal aktier som tillsammans med aktier som tillhör bolaget eller dess dottersamfund utgör 10 % av bolagets aktiekapital och aktiernas sammanlagda röstetal. Förslaget baserar sig på att den ändring av aktiebolagslagen (RP 282/2004) som är anhängig i riksdagen träder i kraft före fullmaktens ikraftträdande eller under dess giltighetstid. Före lagändringens ikraftträdande omfattar fullmakten högst 715.501 aktier, dock högst det antal aktier som tillsammans med aktier som tillhör bolaget eller dess dottersamfund utgör 5 % av bolagets aktiekapital och aktiernas sammanlagda röstetal.

Aktierna förvärvas vid offentlig handel på Helsingforsbörsen. Förvärvspriset för aktierna skall grunda sig på aktiens marknadspris vid offentlig handel. Vid förvärv av egna aktier kan användas sedvanliga derivativavtal, avtal om aktielån eller andra avtal inom ramen för gällande lag och övriga bestämmelser. Förvärvspriset för aktierna erläggs till säljarna inom den tidsperiod som anges i reglerna för Helsingforsbörsen och Finlands Värdepapperscentral Ab.

Aktierna förvärvas inte i förhållande till aktieägarnas aktieinnehav i och med att aktierna förvärvas vid offentlig handel.

Aktieförvärven minskar bolagets utdelningsbara fria egna kapital.

I och med att det högsta antal aktier som kan förvärvas utgör högst 10 % av bolagets aktiekapital och högst 10 % av aktiernas sammanlagda röstetal har förvärven inte väsentlig inverkan på fördelningen av aktieägande och röster i bolaget.

Fullmakten är i kraft från den 10.3.2005 till och med den 9.3.2006.

 

Fullmakt för styrelsen att avyttra de egna aktier som innehas av bolaget

Styrelsen föreslår att bolagsstämman befullmäktigar styrelsen att besluta om att avyttra de egna aktier som förvärvats av bolaget på följande villkor:

Högst 1.431.003 aktier omfattas av fullmakten. Aktiebeloppet som fullmakten omfattar motsvarar högst 10 % av bolagets aktiekapital och aktiernas sammanlagda röstetal. Före ikraftträdandet av den anhängiga ändringen av aktiebolagslagen (RP 282/2004) omfattar fullmakten högst 715.501 aktier, som utgör högst 5 % av bolagets aktiekapital och aktiernas sammanlagda röstetal. Aktierna kan avyttras i en eller flere partier.

Styrelsen befullmäktigas att besluta om till vem, i vilken ordning, på vilka villkor, hur stort antal och på vilket sätt de egna aktierna avyttras. Aktierna kan användas som vederlag vid eventuella företagsförvärv och andra omstruktureringar eller som incentiv för nyckelpersoner i bolaget eller som vederlag för tjänster. Vid avyttring av egna aktier kan användas sedvanliga derivativavtal, avtal om aktielån eller andra avtal inom ramen för gällande lag och övriga bestämmelser. Aktierna kan också avyttras vid offentlig handel.

Styrelsen kan besluta om att avyttra egna aktier med avvikelse från det förhållande enligt vilket aktieägarna har företrädesrätt att förvärva bolagets aktier om det finns ett vägande ekonomiskt skäl för bolaget att avvika från företrädesrätten.  Förverkligande eller finansiering av företagsförvärv eller andra omstruktureringar eller incentivprogram för nyckelpersoner eller vederlag för tjänster kan anses utgöra vägande ekonomiska skäl för bolaget.

Styrelsen är berättigad att besluta om avyttringspris, om grunderna för avyttringspriset samt om avyttring av aktierna mot annat vederlag än penningersättning. 

Fullmakten föreslås inte omfatta rätten att avyttra aktier till förmån för personer som tillhör bolagets närmaste krets som avses i 1 kap. 4 § 1 mom. aktiebolagslagen.

Fullmakten är i kraft från den 10.3.2005 till och med den 9.3.2006.

 

Vidare information lämnas av

KCI Konecranes Abp
Sirpa Poitsalo, chefsjurist

Tel. +358-20 427 2011


DISTRIBUTION
Helsingforsbörsen
Allmänna medier