You are here

Nybeställning för Konecranes-Munckloader kranar från Japan

Oshima- skeppsvarvet i Japan har beställt fyra fartygsmonterade portalkranar (Konecranes-Munckloaders) som skall installeras på fyra fartyg som beställts av rederiet Masterbulk Pte. Ltd. i Singapore. De nya 55.000 tons fartygen, som blir världens största i sin klass, levereras under 2007 och 2008. Beställningens värde offentliggörs inte, men dessa kranar kostar normalt ca 5-6 MUSD.

Oshima Shipbuilding, som ligger i närheten av Nagasaki i Japan, har specialiserat sig på att bygga bulklastfartyg av alla kategorier. Årligen bygger varvet omkring 24-30 fartyg. KCI Konecranes levererade åtta liknande nya Munckloader-kranar med 70 tons lyftkapacitet till Oshima Shipbuilding under åren 2003-04. Kranarna installerades då på fyra av Masterbulks 48.000 tons fartyg.

“Oshima arbetar hela tiden på att utveckla varje arbetsskede i godshanteringen och -transportprocessen. Fartygen har kubformade lastutrymmen, portalkranar med regnskydd, mellandäck och avfuktningssystem.  De nya toppmoderna 70 tons portalkranarna är skräddarsydda för hantering av skogsprodukter som pappersmassa, pappersrullar och enhetsgods såsom containrar och stålprodukter. Kranarnas höga kapacitet möjliggör snabb lastning och lossning av fartygen, och en säker stuvning med minimala dröjsmål,” säger KCI Konecranes Veikko Miettinen, försäljningschef.

Konstruktionen, de mekaniska komponenterna och elektriska styrsystemen görs i Europa. Kranstrukturerna tillverkas, monteras och testas i Kina och transporteras på pråm till Oshimavarvet i Japan där de installeras ombord på fartygen.

Marknaden för ombordmonterade kranar är en typisk nichemarknad med en världsflotta bestående av ca 160 fartyg.  De ombordmonterade kranar ger fartygen frihet att gå till sådana hamnar som saknar egna hamnkranar. Sedan 1996 har KCI Konecranes levererat sammanlagt 36 st. ombordmonterade kranar till fyra olika rederier i Europa, Asien och USA.

 

Ytterligare information lämnas av

Jorma Antikainen, direktör, Kranar för hantering av bulkmaterial,
tel +358 20 427 2550


Det här meddelandet och en bild är tillgänglig på KCI Konecranes webbplats www.konecranes.com.

 

Oshima Shipbuilding grundades 1973 och varvet levererade sitt första fartyg år 1975. Oshima har positionerat sig som en specialist inom bulklastfartyg av handymax och panamax storlek. Varvet har idag tillverkat totalt 400 bulklastfartyg och levererar årligen omkring 25 nya fartyg till rederier runt hela världen.

KCI Konecranes. En verkstadskoncern som är världsledande på avancerade lyftutrustningar och underhållstjänster. KCI Konecranes är världsledande inom högkapacitetskranar till processindustrin och skeppsvarv. KCI Konecranes är en global leverantör av specialhamnkranar för hantering av containers och bulkmaterial. År 2004 omsatte koncernen 728 miljoner euro. Koncernen har  4850 anställda i 35 länder runt hela världen.